Vanhan Raspbian Jessien päivitys

Tulipa havaittua että tietyt reunaehdot täyttävissä tilanteissa vanhalla – ainakin 2016 alkupuolen imageen pohjautuvilla – Raspbian Jessie Lite -asennuksilla olevat Raspberry 3 -koneet sekoavat jos niihin ajaa normaalit apt update ja apt -y upgrade -‍komennot (päivityksen ja rebootin jälkeen Raspberry ei enää edes boottaa vaan jää sateenkaariruutuun jumiin). Pitkällisen googlaamisen jälkeen syyksi näytti selviävän tietyt Kingstonin SD-muistikortit joissa nähtävästi olisi häikkää korttien erase-komentojen toteutuksessa. Ongelmaan on patchi uudemmissa Raspberry-kerneleissä, mutta mitenkäs patchin saa käyttöön kätevimmin sellaisiin koneisiin missä sitä ei vielä ollut?

Continue reading

Toimiva mobiili-irc iPhoneen

Koetanpas pitkästä aikaa herätellä blogia taas henkiin – ja vaikkapa pienen vinkin myötä, eli siis miten saada toimiva irc-client iLaitteiseen (tässä toimiva tarkoittaa, että se ei hukkaa viestejä vaikkei olisi linjalla, ja privaattiviestit ja highlightit pamahtavat pushina heti perille). Joidenkin mielestä irc lienee jo jotain antiikkista, mutta ei välitetä siitä – tämä voi silti kiinnostaa jotakuta, ja jos ei niin onpahan itselle muistissa miten se tehtiin jos joskus tarvii taas säätää vastaava pystyyn. Ohjeet eivät tarkoituksella mene ihan simppelille tasolle, vaan tämän tekeminen olettaa tekijältä jonkin verran perustaitoja ja oman järjen käyttöä (kannattaa huolehtia suojauksista ja salasanoista kunnolla!) – tässä siis lähinnä vinkkejä siitä, mitä on testattu ja havaittu toimivaksi.

Continue reading

Hiiren rullan suunnan vaihto Ubuntussa

Kun viimevuodet on tultu oltua enemmänkin Mac-käyttäjä, niin olenpa jo niin tottunut MacBook Pron kosketuslevyn vieritykseen (joka toimii kuten tableteissa), että ulkoiseen hiireen taas töihin paluun jälkeen pitkästä aikaa koskettuani piti niin työ-Ubuntusta kuin työ-Windowssistakin kääntää hiiren rulla toimimaan “oikein päin”, eli vierittämään itse sisältöä eikä vierityspalkkia (kuten nuo suunnat voi mentaalisesti tulkita).

Ubuntussa tuon muutoksen teko on itse asiassa mukavan helppoa – se onnistuu copypasteamalla alla oleva koodi Ubuntun komentoriville (eli Terminal-ikkunaan), painamalla enter, ja loggaamalla ulos ja takaisin sisään.

echo "pointer = 1 2 3 5 4 6 7 8 9 10 11 12" >~/.Xmodmap

Eli ei kovin iso muutos – vain numerot 5 ja 4 ovat vaihtaneet paikkaa.

Sen sijaan Windowssissa tuo on isompi ja hankalampi operaatio, joka vaatii mm. rekistereiden puukotusta, ja se lieneekin oman arkittelinsa arvoinen kommervenkki – ihan mahdollista kyllä tehdä, mutta ei läheskään yhtä suoraviivaista.

Brief in English: Changing the direction of scrolling of the mouse wheel in Ubuntu is quite easy – just copypaste the code presented above to Ubuntu’s terminal window, log out and log back in. It’s as easy as that.

Paluu sorvin ääreen

Parin vuoden opinitovapaa on nyt käytetty loppuun, ja paluu toimistolle on tapahtunut. Näinpä koetan pitkästä aikaa blogiakin herätellä taas henkiin, ja kertoilla niin uusia kuin reissunkin aikana koettuja juttuja. Alustava tavoite voisi olla ainakin yksi postaus kuussa, katsotaan sitten miten tuo tavoite onnistuu…

HD-videoneuvottelua ilmaiseksi pilvestä

Ciscon Beta-tasoisena pilvipalveluna tarjoama Jabber Video for Telepresence mahdollistaa jopa HD-tasoisen (720p kuva ja AAC-ääni) videoneuvottelun PC- tai Mac-koneelta ilmaisohjelmistolla. Yhteyksiä voi soittaa niin toiselle Jabberin käyttäjälle, kuin ihan aitoihin videoneuvottelulaitteisiin tai -siltoihinkin. Datajaon (pc-kuvan) vastaanotto onnistuu hienosti, samoin kuin lähetys omalta koneelta. Lisäksi clientti tunneloi yhteyden Ciscon pilveen, joten tavallisimmista palomuureista tai NAT-muunnoksista ei ole esteeksi (tosin ihan Skypen tasoiseen palomuuriluikerteluun ohjelmistokaan ei pysty). Liian hyvää ollakseen totta?
Continue reading

Videoneuvottelun URI-soitot

Perinteistä videoneuvottelutekniikkaa käytettäessä puhelut on pitkään soitettu IP-numeroihin pohjautuen. Nämä numerosarjat ovat peruskäyttäjälle ehkä turhan etäisiä muistaa, ja tekniikkaan onkin määritelty parannuksia, jotka mahdollistavat myös muunlaiset soittotavat. Nyt HY:n videoneuvottelupalvelussakin on otettu testikäyttöön URI-soitot, jotka näyttävät sähköpostiosoitteilta, eli esimerkiksi [email protected] -osoitteeseen soitettu videoneuvottelusoitto onnistuu IP-numerolla soittamisen sijaan. Vastaavasti myös URI-soitot ulospäin muiden organisaatioiden URI-osoitteisiin ovat olleet käytettävissä jo jonkin aikaa.

Continue reading

IPv6 päivä 8.6.2011… siis mikä?


Ylihuomenna 8.6.2011 vietetään netissä IPv6-päivää, jolloin mm. eräät isot nettisivustot (Google, Facebook ym) kytkevät pääsivunsa toimimaan myös IPv6-protokollalla. Tämä saattaa aiheuttaa erilaisia pieniä ongelmia, hidastumisia ja muita häiriöitä. Samalla järjestetään ensimmäinen iso IPv6-tekniikkaa hyödyntävä videoneuvottelutapahtuma. Mitä tämä sitten tarkoittaa, ja mihin IPv6:ta tarvitaan, jos se kerran aiheuttaa ongelmia? Tarviiko tavallisen käyttäjän tietää näistä mitään? Yritän vääntää asiaa rautalangasta, jos osaisin tuota yhtään selkeyttää…

Continue reading

HD on täällä, ja yhä tarkentuu

Nettivideon ja videoneuvottelun suhteen HD on monin paikoin jo tullut osaksi jokapäiväistä arkea, ja tässä suhteessa verkkovideon tekninen laatu onkin monin osin jo ohittanut perinteisen television. (No, todettava toki on, että saahan HD-laatua Blu-Ray-levyiltä, kaapelista ja satelliitista, ja DNA:lla on maanpäällisiäkin lähetystestejä käynnissä – eli kyllä ‘perinteisetkin jakelutavat’ rinnalla sinnittelevät.)
Continue reading

Aika aikaansa kutakin?

Virallisen työsuhteen päätyttyä yliopistoon vuodenvaihteessa, olen joutunut bogillisesti mielenkiintoiseen tilanteeseen; uusi työnantaja kun ei erityisemmin tue henkilökunnan bloggaamista (ainakaan firman nimissä), ja toisaalta yliopistokaan tuskin on kiinnostunut tukemaan bloggaamistani yliopiston nimiin (kun käyttäjätunnuskin kohta vanhanee uudelleen – kerran jo meni lukkoon, mutta onneksi oli vielä jotain puuhia talolle, joilla se hetkeksi avautui). Näin onkin tullut aika etsiä blogille uusi koti, jälleen kerran.
Continue reading

Flash Player 10 ja Linux :)

Adobe julkaisi 15.10 uuden version suositusta Flash player -softastaan, samanaikaisesti sekä Windowsille, Mac OS X:lle ja Linuxille (mm. Ubuntu-paketit). Uusi versio pitää sisällään mm. kehittyneitä 3D-ominaisuuksia, uuden äänikoodekin (speex) ja uusia ominaisuuksia median streamaukseen. Suurimmat edut uudesta versiosta saa kuitenkin Linux-käyttäjä, sillä uudistus korjaa monia Linux-ympäristön edellisen sukupolven Flash playerin puutteita.
Continue reading

Videoneuvottelulaitteiden hyödyntäminen verkkokokouksissa

Useista neuvottelutiloista löytyy yleensä melko hyvälaatuisin kameroin ja mikrofonein varustettuja videoneuvottelulaitteita. Näillä ei kuitenkaan voi suoraan osallistua yhä yleisemmiksi käyviin verkkokokouksiin (verkkokokouksella tarkoitetaan tässä esimerkiksi Acrobat Connecia, WebExiä, Skypeä, Flashmeetingiä tai muuta vastaavaa teknologiaa hyödyntäviä kokouksia).
Continue reading